search

Florile raului. Regulile UE si razboiul romano-olandez

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Olanda a anuntat vineri, 16 septembrie, ca va continua sa se opuna aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. "S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei", a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei. "Nu vom aproba nici macar intrarea partiala", a adaugat purtatoarea de cuvant.

In aceeasi zi, tarziu, dupa apusul soarelui, cand toata lumea intrase deja in week-end, la vama Bors, de langa Oradea, agritatie mare, fara precedent. Inspectorii Agentiei Nationala Fito-Sanitare, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, incepea sa preleveze probe din tirurile cu flori intrate pe teritoriul Romaniei venind dinspre Olanda. Probele, au spus inspectorii prezenti la fata locului, ar fi urmat sa fie trimise pentru analiza in laboratoarele de specialitate.

"Cincisprezece tiruri cu seminte si flori din Olanda au fost verificate in patru zile, 12 dintre ele fiind confiscate si alte trei returnate furnizorului din Olanda", comunica ieri o informare publica a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Reprezentantii Fiscului au precizat ca in urma monitorizarii tuturor transporturilor de achizitii intracomunitare de produse horticole, precum flori, bulbi de flori si seminte, in perioada 16 septembrie, ora 21.00 - 19 septembrie ora 9.00 au fost identificate 15 transporturi de astfel de produse, informeaza Mediafax.

Dintre acestea, zece tiruri au fost indisponibilizate in vederea confiscarii sau instituirii sechestrului asigurator, ori pentru a fi luate alte masuri, doua au fost confiscate de Garda Financiara, iar alte trei au fost returnate furnizorului din Olanda. Potrivit autoritatile romane, exista suspiciunea ca acestea ar fi purtatoare ale unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiza, pana la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate.

Decizia autoritatilor romane nu a putut trece neobservata: zeci de tiruri blocate in vama cu o marfa extrem de perisabila, comercianti nervosi, atat de partea olandeza cat si de partea romana. Un om de afaceri din Oradea, importatori de flori olandeze acuza in presa romana ca ii este compromisa marfa in valoare de 20.000 de euro, flori platite in avans furnizorului din Olanda. Dupa patru zile de sicane, poate fi estimata o pierdere care s-ar ridica la oridinul sutelor de mii de euro.

Potrivit unui comunicat remis agentiei Mediafax ieri de catre amabsada Olandei la Bucuresti, companiile olandeze exportatoare in Romania si-au exprimat catre ambasada si catre autoritatile relevante din Olanda ingrijorarea pricinuita de oprirea in vamile din Romania a unor transporturi. "In prezent, autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele care au determinat adoptarea acestei masuri", precizeaza ambasada. Totodata, misiunea diplomatica olandeza precizeaza ca toate masurile implementate de autoritatile romane "ar trebui sa fie conforme cadrului juridic al UE".

Trebuie sa recunoasteti, pare adorabila pretinsa naivitate a diplomatilor olandezi care incearca sa "obtina informatii despre motivele" actiunii in forta a autoritatilor romane. De asemenea, si apelul "diplomatic" la adoptarea unor masuri "conforme cadrului juridic al UE". Sa observam insa ca si discursul diplomatic roman mizeaza pe aceleasi coordonate. Vineri, ministrul Baconschi declara ca "pozitia adoptata de Guvernul de la Haga ne dezamageste, desi nu ne surprinde, in conditiile in care supravietuirea sa politica depinde de sprijinul partidului populist si antiimigrationist PVV. Din pacate, este o noua dovada ca regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne". Asadar, se invoca din nou cadrul legal al uniunii, de data aceasta din partea romana.

Pentru noi, ceilalti, nededati la fineturi diplomatice, este clar ca lumina zilei ca blocarea florilor in vami reprezinta o "masura de retorsiune" a autoritatilor romane, conform limbajului dilpomatic, sau de plata cu aceeasi "moneda", la decizia politica a guvernului de la Haga. O fi bun, o fi rau modul in care conducatorii nostri au gasit sa faca presiuni asupra partenerilor europeni? Din start este clar ca masura de raspuns pe care au gasit-o guvernantii are si cateva victime colaterale, oameni de afaceri implicati in businessul cu flori de import. Pe de alta parte, romanii au gasit punctul sensibil al olandezilor si nu au pregtat in a lovi acolo.

In domeniul relatiilor internationale, nu se prea judeca in termeni de etica sau eleganta. O astfel de decizie care afecteaza relatiile interstatale se poate dovedi eficienta sau nu, benefica pentru cel care a initiat-o sau perdanta. Pana la deznodamant, avem doar un semn de repros al autoritatilor romanesti la decizia olandeza, pe care au perceput-o ca in-amicala. Care va fi efectul blocadei florilor vom vedea in zilele care urmeaza.

Pana atunci insa, poate nu ar fi rau sa meditam la cuvantul-cheie din delaratiile belicoase ale partilor implicate in conflict: reguli. Este posibil oare ca florile de pe piata noastra sa nu respecte conditiile sanitare, cum insinueaza autoritatile de profil? Caci atunci cand rufele nu se spala in familie, e posibil ca ceilalti sa aiba revelatii nu intotdeauna placute!

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice